eRoditelj

Početna » Vesti » Grad đacima od 1. do 4. razreda deli tablet računare od 1. septembra

Grad đacima od 1. do 4. razreda deli tablet računare od 1. septembra

OSNOVNE škole nisu dobile zvaničan dopis Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, niti Skupštine grada o podeli besplatnih digitalnih udžbenika i tableta za učenike nižih razreda osnovnih škola, od 1. do 4.

Fotografija: Ilustracija/Unsplash.com

U osmoletkama, uveliko traje procedura nabavke školskih knjiga. Prosvetari i roditelji su složni u oceni da su deci, pogotovo mlađim osnovcima, pored elektronskih, neophodni i štampani udžbenici.

Škole su bile u obavezi da, najkasnije 60 dana od dana objavljivanja liste odobrenih udžbenika, nadležnom ministarstvu dostave spisak izabranih knjiga. Ove godine, bira se novi nastavni materijal za četvrti i osmi razred, koji rade po reformisanom nastavnom planu, dok za ostale ostaju isti kompleti kao lane. Očekuju da će do kraja školske godine dobiti neke dodatne informacije o podeli besplatnih digitalnih kodova za korišćenje udžbenika.

– Sve pohvale za najavljenu akciju Grada, ali nikakav zvaničan dopis nismo dobili – kaže Milan Krstić, direktor OŠ “Pavle Savić” u Mirijevu. – Iako treba ići ka modernizaciji nastave, ništa ne može zameniti učenje iz štampane knjige, niti predavanja koje nastavnik drži u učionici i u neposrednom je kontaktu sa učenikom. Digitalna knjiga može da posluži kao dodatak za učenje i da olakša đacima vizuelnom prezentacijom lekcije, što nije moguće u klasičnom udžbeniku.

Uz pojedine knjige, u zavisnosti od izdavača, đaci već dobijaju i kod za korišćenje knjiga u elektronskom obliku. Veći deo roditelja je i dalje skeptičan, kada su u pitanju digitalni udžbenici. Bez obzira na poklon Grada, oni će deci kupiti i štampane komplete.

– Očekujemo da ćemo uskoro dobiti neke dodatne informacije o podeli besplatnih udžbenika, odnosno kodova za njihovu upotrebu – navodi Dragoljub Gačić, direktor OŠ “Nikola Tesla”, najveće osmoletke u Srbiji. – Poslali smo spisak odabranih knjiga, čekamo odgovor nadležnih. Roditelji su za to da đaci i dalje koriste štampane knjige i većina će i kupiti deci. 
I direktor OŠ “Gornja varoš” u Zemunu Ilija Mirović kaže da nije dobio nikakve informacije o podeli besplatnih udžbenika i ističe da su i u ovoj školi, roditelji stava da đaci treba da uče i iz klasičnih školskih knjiga.

– Moje dete na jesen kreće u treći razred i svakako ću kupiti komplet štampanih knjiga – kaže Dragana Ilić, majka. – Lepo se što Grad hoće da pomogne, ali mislim da su klasični udžbenici neprevaziđeni. Nije mi jasno kako će deca raditi, a učitelji pregledati domaće zadatke koje rade u elektronskim knjigama. Posebno su štampane knjige potrebne prvacima, koji tek uče slova i brojeve, treba da vežbaju i opuštaju ruku pišući.

CENE IZUZETNO VISOKE
Kompleti udžbenika za osnovnu školu su papreno skupi i ogroman izdatak za roditelje. Pogotovu, ako porodica ima dvoje ili više dece školaraca.

Prema cenovniku u jednoj osnovnoj školi udžbenici za prvi razred koštaju – 7.800 za drugi – 9.390, treći – 8.100, četvrti – 8.470, peti – 14.340, šesti – 14.800, sedmi – 17.000, koliko je cena i za osmi razred.

Izvor: Novosti.rs

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *